Med P2P lån kanske ni inte behöver sälja aktiebolag

Det är inte alltid helt enkelt att få lån till företag. Särskilt inte om verksamheten inte fungerar som den ska. Men ni behöver ju lånet för att slippa sälja aktiebolag för avveckling. Kanske är det så att ni har insett precis vad som måste göras. Men för att det här ska kunna göras måste det till en investering. Den kanske kan komma från ett alternativt lån.

När banken säger nej kan det faktiskt vara så att ni ändå kan få ett företagslån via det som kallas för P2P lån eller Crowd Lending. Det här är lån som kostar mindre att ta och som kan vara lite flexiblare än de traditionella banklånen. Det hela sker direkt online och är säkert då du väljer solida svenska tjänster.

Sälja aktiebolag eller våga satsa igen

Det kan kännas minst sagt nervöst att välja mellan att sälja aktiebolag för att lägga ner eller att satsa med nya lånade pengar. Det här är ett beslut som måste fattas med logik och inte känslor. Om det är så att det ser ut att gå åt skogen kan det ju bli riktigt problematiskt med nya lån. Då är det ju bättre att sälja bolag och få ut något innan det blir tal om konkurs.

sälja aktiebolag

Vad är P2P lån?

När banken säger nej kan kreditgivare som ordnar med P2P lån säga ja. Det här är en typ av lån som sker via en plattform online. Du behöver inte betala extra för att en bankman ska sköta ditt låneärende då mycket kan ske direkt online.

Plattformen kommer att sätta ihop dig med privatpersoner och företag som vill investera sina pengar i lån till företag som ditt. De kommer att låna ut sina pengar och får räntan som du betalar som tack för hjälpen. Det blir en win-win-situation för alla inblandade.

P2P lån är billigare för dig som tar det då avgifter kan pressas ner när det hela sker direkt online via plattform. Samtidigt jobbar man med säkerhetsåtgärder så att du inte kan få ett lån som kommer att vara alldeles för riskabelt.

Crowd Lending eller kanske Crowd Funding

När man talar om lån till företag på detta vis kallas det ofta för Crowd Lending. Det är privatpersoner och företag som går in med pengarna som ditt bolag behöver låna. Det finns också något som kallas för Crowd Funding och det är inte lån utan pengar som du kan få som en slags välgörenhet eller mot att du ger något tillbaka för besväret.

Det är givetvis inte helt enkelt att få Crowd Funding som inte kommer med krav. Många gånger så handlar det ju om att investerare kan tänka sig att gå in med resurser. Men då vill de också ha något att säga till om vad gäller hur du driver din verksamhet.

Viktigt att investeringen är väl genomtänkt

Oavsett om du försöker undvika att sälja aktiebolag genom att ta ett lån eller få en investerare intresserad är det viktigt att du tänker igenom detta steg. Det som bör vara uppenbart är hur investeringen ska få fart på din verksamhet igen.

Om du inte är säker på att det kan fungera är du långt från redo att välja investering istället för att sälja aktiebolag och avveckla. Det gäller ju att ha en solid plan som du känner att det går att lite på. Ingenting är hundra procent och även en tät plan kan misslyckas.

Men när du har tänkt igenom hur du ska göra är det lättare att acceptera att det inte gick vägen. Du vet att du gjorde det du kunde med pengarna som du lånade eller som en investerare gick in med. I vissa fall är det kanske så att du får acceptera att ett lån inte kommer att lösa problemen. Då kan det vara bäst att kasta in handduken på egen hand innan den slits ur händerna på dig av Kronofogden.