E-fakturor

Enklare vardag med E-fakturor

Att göra transaktioner via nätet är något som har förenklat vardagen för miljoner människor och företag världen över som numera kan slippa huvudvärken som tidskrävande och komplicerade pappersräkningar innebär. Med hjälp av E-fakturor kan man istället snabbt och säkert betala företag eller ta betalt av kunder, detta utan risk för borttappade papper eller förseningar med posten. Detta är en utmärkt lösning för både privatpersoner, banker och företag då det innebär mindre arbete och större säkerhet för alla parter.

Vad är E-fakturor?

En E-faktura är enkelt förklarat en elektronisk version av de traditionella fakturor man får i posten men i bekvämare form, som dessutom inte kan tappas bort eller försvinna bland reklamutskicken och av misstag kastas. E-fakturor kombinerar den bekvämlighet som automatiskt autogiro innebär, där en regelbunden räkning från ett företag automatiskt dras från kontot, med större kontroll. Trots att e-fakturering alltså sker automatiskt så kan man via sin internetbank logga in och välja bort en betalning. Om en betalning inte godkänns kan den alltså inte genomföras. I en E-faktura så är dessutom all information som alltid återkommer redan förtryckt, såsom förfallodatum och OCR-nummer vilket gör det enklare för privatpersoner och minimerar kostsamma misstag och extra arbete för företagen.

Ett miljösäkert och ekonomiskt val

Det är inte bara människor som tjänar på E-fakturan, miljön är även den en stor vinnare. Papper tillverkas som bekant av trämassa och det krävs en väldig massa nedhuggna träd för att tillverka de papper som klassiska fakturor trycks på, samt de kuvert de placeras i. Men det är inte bara på grund av själva pappret man sparar på miljön, man skulle ju kunna klara det hela fint med återvunnet papper. Hela kedjan av att leverera en faktura till slutdestination kostar i både utsläpp och pengar, med allt från det faktum att postens bilar släpper ut avgaser till de enorma administrativa kostnader som krävs för pappersarbete. Med E-fakturorna tar man bort alla dyra, fördröjande och för miljön dåliga mellanhänder och skickar räkningen digitalt, på en sekund, till slutdestinationen.

Förenklar företagets arbete

Fler och fler företag ansluter sig till E-fakturor då de inser de många fördelarna med detta system, både när det kommer till dagligt arbete och exempelvis redovisning vid årets slut. Istället för att behöva hantera mängder av pappershögar finns allt dokumenterat digitalt och risken för misstag till följd av den mänskliga faktorn, som både företag och privatpersoner kan göra sig skyldiga till, är mycket mindre. Kundrelationer stärks dessutom märkbart då man kan erbjuda dem E-faktura, då det är så mycket bekvämare även för dem och det visar på företagets moderna approach och villighet att följa med i den digitala utvecklingen. Företagets absolut största vinst är dock naturligtvis den långsiktiga kostnadsbesparingen som det innebär att helt slut med pappersfakturor, och personalen kan istället fokusera på viktigare arbete.