Kolla om du får läkarintyg för taxikörkort innan du tar lån!

Ett taxikörkort kan vara en klok investering. Även om det tillfälligt kan bli så att färre reser, som vi såg under pandemin 2020, återkommer behovet av privattransporter. Det spelar ingen roll om man har bil eller inte. Förr eller senare behövs det en taxi så det här är en sektor som erbjuder gott om jobb.

Läs mer

Låna till hus

Det är många som drömmer om ett eget hus där man inte delar någon vägg med grannar. För att kunna köpa sitt drömhus så kan man förstås behöva hjälp med ett lån och då är det viktigt att betänka vad lånet kommer att kosta och vilka regler det har. Man kan få låna till hus från alla stora svenska banker, och kanske känns det naturligast att vända sig till den bank som man alltid har använt sig av. Men då man möts av ett lånerbjudande som inte är så bra så kan det kännas surt, det särskilt om det rör sig om en bank som man upplevt som familjens bank och använt sig av i flera generationer. Då man får förslag om ränta och en avbetalningsplan som man inte tycker om så ska man se sig om efter andra alternativ. Då det rör sig om ett mindre lån så kan det till och med bli aktuellt med ett snabblån som förvisso har högre ränta men som man kan få på mycket kort tid och utan en massa onödiga frågor.

lånatillhus

Vem får låna till hus?

Nu är det inte alla som kan få pengar från en kreditgivare för att köpa hus. Man ska klara av återbetalningen av lånet och då krävs det att man har en stabil ekonomi. Långivare gör kreditupplysningar och det betyder att de tar reda på hur man bor, det vill säga vilken typ av bostad, om man har andra lån, och om man har betalningsanmärkningar. Det finns lån med betalningsanmärkning men inte för stora summor. Om det rör sig om ett mindre sms lån så kan det vara så att kreditupplysningen inte går via UC och det kan vara en fördel om man till exempel har försökt köpa på kredit vid flera tillfällen vilket registreras och ser ut som att man har ansökt om en massa olika lån. Är man osäker på om man får låna pengar eller inte så kan man göra ett eget utdrag för att se vad det står i den upplysning som kreditgivare får. Ser man då att där finns en betalningsanmärkning så kan man vara ganska säker på att det inte går att få ett större bolån, inte ens från de kreditgivare som ger snabba lån.

Ett förhandsbesked

Även om man inte har hittat drömhuset så kan det vara klokt att be sin bank om ett förhandsbesked där man kan se hur mycket man får låna. Det här kan man sedan ha med sig då man ser på möjliga hem och ha som bevis för att man kommer att kunna köpa det hus som man till sist blir intresserad av. Det ska inte vara några problem att få den här typen av lånelöfte från en bank men löftet har förstås ett bäst före datum då saker och ting kan förändras varpå man måste ansöka om lån till hus igen.

Hjälp med handpenning

Det finns tillfällen då man kanske har fått ett bra bolån från sin bank men behöver ett snabbt lån för handpenningen och då kan det vara bra att kontakta en långivare som ger snabba lån, så kallade sms lån. Det här är lån som kostar mer i ränta men som är väldigt praktiska då man kanske står mitt uppe i ett husköp och inser att faster Margareta först kommer att kunna bidra med en slant två månader senare. För att få handpenningslån så behöver man också genomgå en kreditupplysning och det bör man inte göra för många gånger i rad, så läs på noga innan du ansöker om lånet så att du vet att du tar det från en bra kreditgivare. Det är ju onödigt att genomgå en kreditupplysning för att sedan inte ta lånet.

Jämföra långivare

Man kan jämföra långivare online. Det finns sajter som ger allmän information och så kan man surfa in på kreditgivarens hemsida där det kan finnas verktyg som gör att man kan skriva in detaljer och få en uppskattning om vad ett lån kommer att kosta. När man tar sig tid till att träffa olika banktjänstemän så kan man också jämföra och komma ihåg att ställa frågor omkring viktiga saker som bunden eller rörlig ränta och vad det kommer att kosta att lösa upp lånet i förtid.

Låna till tomt

Då man kanske redan har ett boende som man har lån på så är det inte helt självklart att man kommer att få låna till tomt med ett nytt privatlån från banken. Saker som kommer att styra om man får kredit för tomten är hur ens ekonomi ser ut men också det förhållande som man har till sin bank. I vissa fall så kan det löna sig att utnyttja ett snabblån där man får lånet snabbt, och utan en massa onödiga frågor. Kreditgivare som ger sms lån är bara intresserade av att ta reda på om man är kreditvärdig eller inte och de gör en bedömning som skiljer sig en aning från den som man får från traditionella banker. Man kan till exempel få lån med betalningsanmärkning från kreditgivare som ser på helheten och bedömer att man har en god och stabil ekonomi.

Låna till tomt

Då man finner rätt tomt men inte är redo att sälja det boende som man har för att kunna köpa tomten och börja bygga så behöver man få låna till tomt på ett smidigt sätt. En del väljer att lägga på det bostadslån som redan finns för att på så vis få pengar till tomten. Man bör se på lite olika lösningar för att komma fram till den som kommer att kosta minst. Om det är så att den egna banken säger nej till fler lån och man inte vill sälja innan tomten är säkrad så kan det löna sig att kontakta kreditgivare som gör det möjligt att låna pengar direkt. Man ska dock tänka på att ett blancolån vanligtvis kommer med hög ränta varpå det kanske blir svårare att spara pengar för att till sist kunna börja bygga på tomten.

lånatilltomt

Flera lån samtidigt

Har man flera lån samtidigt så finns det även lösningar på detta. Idag så finns det kreditgivare som specialiserar sig på att slå ihop lån. De tar helt enkelt över de lån som man har för att ge bättre villkor. Det här kan kanske vara värt att se på om det är så att man inte har ett så stort bolån och vill låna till tomt. Man ska komma ihåg att varje lån kostar en bra slant i ränta i avgifter. Om man kan samla lånen och enbart betala en räkning per månad så kan det leda till att man spar pengar.

Viktigt med en bra kreditgivare

Trots att det kan verka lockande med lån utan UC och lån med betalningsanmärkning då man får nej från den egna banken så ska man betänka vilka risker man tar med snabblånen. Det här är lån som kostar mer och som kan komma med villkor som inte är så fördelaktiga. Genom att noga undersöka kreditgivaren innan man ansöker om den här typen av lån för att köpa tomt så kan man se till att man får ett bra lån som man kommer att ha råd med.

Låna till handpenning

När man inte har de pengar som krävs som kontantinsats för ett bolån så kan man låna till handpenning. Det här kan vara bra om man vet att man kommer att få in pengarna inom en kortare tid, men det är ett dåligt val för den som redan har ansträngd ekonomi. Man ska komma ihåg att det kan vara möjligt att få lån utan UC eller lån med betalningsanmärkning, och även om det här kan verka smidigt och bra så är det inte alltid så. Personer som har betalningsanmärkningar på grund av dålig ekonomi ska givetvis inte ta på sig fler lån. Det är när man kanske begick ett misstag för två år sedan och sedan dess har repat sig som det kan vara helt okej med ett snabblån som inte tar uppgifter från UC och därmed inte bryr sig om det där med en gammal anmärkning.

Så kan man låna till handpenning

Om det nu är så att man faktiskt har en god ekonomi och inser att man kommer att klara av ett sms lån som ska betalas tillbaka snabbt ovanpå det vanliga lånet så kan man låna till handpenning via en kreditgivare som gör det möjligt att låna pengar direkt. Det här är ju också en bra lösning då en förälder kanske har lovat att hjälpa till med handpenningen men först kommer att kunna bidra med pengarna efter någon månads tid. I det här läget så vet man ju med säkerhet att man snabbt kommer att klara av mikrolånet. Innan man får den här typen av kredit så görs en kreditupplysning och om allt ser bra ut så kan man få från 10000 kronor och upp som handpenningslån. Det här lånet ska man sedan betala tillbaka inom ett halvår och man kan räkna med en ränta som är hög samt avgifter som tillkommer. Om man ska betala tillbaka lånet med en avbetalning eller flera beror helt på hur villkoren ser ut.

lånahandpenning

Regler för lånet

När man vill låna pengar snabbt så är det viktigt att man har full koll på de regler som gäller för lånet. Det kan till exempel vara så att man måste visa upp ett köpekontrakt för att få pengarna utbetalda. Dessutom så ska man alltid vara noga med att se när pengarna ska vara tillbaka. Räkna inte med 6 månader, det kan vara så att man bara får 1 eller 2 månader på sig att betala tillbaka en större summa. Ett säkert lån är ett lån som man förstår sig på, så det är viktigt att ta sig tid till att undersöka snabblånet innan man ansöker om det.

Låna till bostadsrätt

För många så är bostadslånet det största lån som tas i livet. Det här kan också anses vara det viktigaste lånet då bostaden blir till en investering. De pengar som man lägger på ränta och avbetalningar gör ju att man sakta men säkert äger mer av bostaden. Beroende på var man har köpt så kan det sedan bli så att man säljer för mer och därmed tjänar på denna investering. Det här beror förstås också på hur bostadsmarknaden ser ut, och på hur länge man bor i bostadsrätten.

Dags att låna till bostadsrätt

Ett bostadslån tar man traditionellt sett från någon av de stora bankerna, men om man behöver mer pengar till insatsen så kan man dra nytta av snabblån. Det kan ju vara så att man rent praktiskt faktiskt har råd med mer än ett topplån men att banken på grund av rigorösa regler inte vill gå med på detta. Då kan man ta ett sms lån som innebär att man kan låna pengar direkt men att man måste betala tillbaka snabbt. Med insatsen så kan man sedan ta det vanliga lånet från banken. Det här gör man förstås bara då man vet att man klarar av att låna pengar snabbt och att betala tillbaka med högre ränta.

lånatillbostadsrätt

Rörlig eller fast ränta

Idag så är det många som diskuterar det där med att binda räntan eller låta den vara rörlig. Då räntan är mycket låg så kan man förstås tycka att det är bästa att binda då läget plötsligt kan komma att förändras. Det här är något som man måste diskutera med en kunnig person som både har god ekonomisk överblick och som även har insikt i ens egen ekonomi. Sedan så kan det ju vara bra att se till att bostadsrättslånet har villkor som gör det möjligt att ändra till rörlig eller fast ränta då man vill det.

Viktigt att tänka på

Man ska tänka på att man kan låna till bostadsrätt med olika villkor. Det finns en massa saker att beakta som till exempel situationen då man vill betala tillbaka en större summa av lånet för att på så vis få mindre avbetalningar och lägre ränta. Det här kan kosta extra pengar om man inte har avtalat om att man får betala av på lånet i förtid utan extra kostnad. Det gäller alltså att man läser det finstilta och är väl medveten om vad som gäller.
Generellt sett så bör man vara försiktig med att låna till bostadsrätt och inte bygga på förhoppningar om att man kommer att få en bättre ekonomi framöver. Om man har betalningsanmärkningar så kanske man kan få ett lån med betalningsanmärkning för en mindre summa som ett snabblån, men knappast för ett större bostadslån. Istället för att leta efter lån utan UC så bör man se över sin ekonomi och komma fram till vad man kan göra för att få en bättre situation där man blir kreditvärdig och får låna till bostadsrätt.

Låna till bil

När man behöver en bil så kan det vara så att man upplever att det är viktigt med en nyare modell för att man på så vis kan spara på bensin och också få en högre komfort och säkerhet. Om man vill låna till bil så får man räkna med att man aldrig får igen pengarna då en bil till skillnad från en bostad garanterat förlorar sitt ursprungliga värde. När man köper en bil så investerar man i livskvalitet och då kanske man tycker att det är värt att lägga lite mer pengar på fordonet även om man aldrig får igen sina slantar.

Låna till bil

Om man kan köpa en bil utan lån så är det förstås väldigt bra men det är också mycket vanligt att man tar ett lån för att på så vis få råd med en nyare och bättre modell. Här kan det vara klokt att ta en titt på recensioner av bilen för att säkra sig om att göra ett bra köp så att lånet verkligen blir väl värt. Med en bil så är det ju inte bara avbetalningar och ränta på billånet som kommer att kosta, om man får problem med många reparationer så kan det hela bli en dyr historia. Det kan alltså vara klokt att undersöka olika bilmodeller och deras hållbarhet innan man slår till och tecknar ett billån.

lånatillenbil

Snabblån för bil

När det är viktigt att få tag i pengarna till bilen snabbt så kan man använda sig av snabblån eller sms lån som de också kallas för. Det här är för det mesta mindre summor pengar som man kan få samma dag som man ansöker om lånet. Sedan så ska man betala tillbaka snabbt, ofta inom en månads tid, och dessutom så brukar man få en högre ränta. Om det billån som man behöver inte är så stort så kan det fungera fint med ett snabblån men för större summor så är det viktigt att man får bra ränta.

Jämför lån

Det fina med macrolån är att man kan få dessa online. Det här gör det möjligt att undersöka och jämföra olika långivare på ett smidigt sätt. Vill man låna pengar snabbt så ska man inte hoppa över det där med att jämföra kreditgivare. Det kan vara så att man får mycket bättre villkor om man bara tar reda på saker som ränta, avgifter och annat som kan skilja sig en hel del mellan olika kreditgivare. Om det rör sig om ett mycket litet lån så kan man till och med få lån med betalningsanmärkning vilket kan komma som en räddning om den vanliga banken säger blankt nej. Innan man får låna till bil så kommer kreditgivaren att ta en titt på hur man kan klara av att låna på kredit genom att utföra en kreditupplysning. I den här upplysningen så framgår det om man har ekonomin som krävs för att få lånet. Man ska dock inte ansöka om lån hos olika långivare samtidigt som alla gör kreditupplysningar eftersom detta registreras och kan leda till att man inte upplevs som kreditvärdig på grund av så många försök till lån.

Låna till båt

När våren kommer och snö och is smälter undan så är det många som börjar drömma om livet till sjöss, men det ska förstås till en del pengar om man vill äga sin egen båt och ett båtlån kan bli till en dyr affär om man inte får bra villkor. Nu är det förstås inte svårare att köpa båt på kredit än vad det är att låna pengar till en bil eller till huset. I Sverige så finns det gott om etablerade kreditgivare som jobbar på ett lagligt sätt, och som kan erbjuda bra ränta samt möjligheten att få låna pengar snabbt. Det är ju inte så tokigt om man kommer på att man faktiskt måste ha en båt till sommaren omedelbart bums.

Låna till båt

Innan man kontaktar en kreditgivare som ger sms lån så ska man förstås betänka om man verkligen har råd med lånet. Man måste se framåt och beakta hur en avbetalning samt ränta varje månad kommer att påverka vardagsekonomin. Med ett större lån så kommer man ju även att betala av på båten då den inte ligger i sjön, och det är viktigt att man då upplever att det här är det värt. Även om man vet att man har god ekonomi och kommer att klara en kreditprövning så är det viktigt att själv komma fram till om man verkligen vill ta på sig den extra kostnaden som båtlånet ändå innebär.

Låna online

Numera så är det väldigt enkelt att låna pengar online. Man kan få snabblån på större summor och det mycket snabbt. I och med att man kan låna pengar direkt på nätet så slipper man sitta en längre stund med en bankman för att diskutera, men samtidigt så ska man vara medveten om att de här microlånen ofta kostar lite mer än vanliga privatlån. Det kan det förstås vara värt om man behöver pengarna snabbt och det inte rör sig om en alltför stor summa. Bra långivare på nätet gör det möjligt att snabbt räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta och vilka villkor det har. Man ska vara medveten om att snabblån även har en snabb återbetalningsplan. I vissa fall så kan kreditgivarna som ger microlån också ge större privatlån som är utan säkerhet och som även dessa går snabbt att få förutsatt att man har en stabil ekonomi.

Är snabblån säkra?

Det har ju diskuterats en hel del omkring snabblånens säkerhet och här handlar det först och främst om hur personer hanterar den här typen av lån. När du vill ha ett båtlån från en kreditgivare som kan ge detta lån snabbt men med högre ränta så kan du räkna med att de kreditgivare som finns i Sverige jobbar på ett lagligt sätt. Frågan är snarare om du är fullt medveten om hur snabblånet fungerar och vad som förväntas av dig. För att man ska få ett säkert sms lån så är det viktigt att man är väl insatt i vad det kostar och när pengarna ska vara tillbaka. Är man bara väl upplyst om lånet så är det säkert att ta.

lånatillenbåt

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att det kan vara svårt att få ett snabblån om man har en betalningsanmärkning hos UC. Det finns lån utan UC som gör att man kan kringgå detta men då det handlar om större lånesummor som kan bli aktuella då det rör sig om att låna till båt så är det svårt att hitta ett lån med betalningsanmärkning. Det är mest för mindre summor som kreditgivare kan använda sig av kreditupplysningsföretag som inte använder sig av UC eller helt enkelt godkänna lånet även om man har en anmärkning då ekonomin i övrigt är god. Men oavsett om du vill ta ett stort eller litet lån till båten så ska du se till att se igenom alternativen noga för att få de bästa villkoren. Undvik sporadiska låneansökningar eftersom dessa kan registreras och ses av andra långivare som då får intrycket av att du är desperat efter ett lån.

Låna till företag

Med en god affärsidé så kan det vara klokt att låna pengar för att komma igång på ett effektivt vis. Nu brukar det dock rekommenderas att man försöker dra igång sitt företag med så små investeringar som bara möjligt. Det kan till exempel vara att föredra att börja jobba hemifrån tills man har omsättningen som krävs för att öppna ett kontor med anställda. Om man ska låna till företag så bör man ha en god plan för hur resurserna ska användas, och även vara medveten om hur man ska betala tillbaka lånet. Om man inte har maskiner och andra verktyg som säkerhet så måste man ju vara säker på att man snabbt kommer igång med försäljning så att man kan få det hela att gå runt inom en rimlig tidsram. När man vänder sig till finansbolag för fakturabelåning så kan man ofta få hjälp med analys av verksamheten för att på så sätt fatta rätt beslut. Även kreditgivare med snabblån med snabb avbetalning och hög ränta kan ge rådgivning som en del av sina tjänster.

Låna till företag

Man kan låna till företag från alla stora banker och kreditgivare. För att få den här typen av lån så är det inte nödvändigtvis så att man måste förklara sin verksamhet. Om det rör sig om ett mindre lån så kan man ju ta ett vanligt privatlån från en kreditgivare som ger snabblån. Det här är praktiskt då man vill låna pengar snabbt och inte har lust att sitta med en bankman och förklara sin affärsplan. För större belopp så är det inte säkert att sms lån kommer att passa. Det kan ju vara så att man behöver pengarna för att investera i maskiner och då kan dessa fungera som säkerhet. I det här läget så kommer man att behöva träffa en bankman och gå igenom vad man ska låna pengarna till.
När det rör sig om större lån så är det förstås så att man måste ha ordning på sin ekonomi. Det är sällan lönt att leta efter lån med betalningsanmärkning när man behöver en större summa. Om det finns mindre smickrande information hos UC så kan det leda till att man inte får företagslånet och då är det bättre att se på andra möjligheter för att få in kapital i verksamheten.

lånatillföretag

Fakturabelåning

En modern form av företagslån är den som kallas för factoring och som går ut på att man säljer sina fakturor för att på så vis snabbare få in pengar. Det finns factoringbolag som kan köpa enstaka eller alla fakturor under en bestämd tidsperiod. Det här kan vara precis det som behövs för att man ska få loss mer pengar och med ett ökat kassaflöde driva verksamheten framåt. Det är dock viktigt att man med den här typen av företagslån får bra villkor precis som då man lånar från en bank. När man säljer fakturor så rör det sig också om en kredit där man kommer att få betala för tjänsten med en viss procentsats per faktura.

Låna till renovering

Med en mindre investering så kan man öka hemmets värde och det här är något som många har insett. Bara en så enkel sak som att måla om väggar och tak kan leda till att man får en interiör som upplevs på ett helt nytt sätt. Nu är det inte bara då man vill sälja en bostad som man vill renovera och snygga till för att öka värdet på den. Man kan ju faktiskt vilja se till att hemmet blir trevligare att bo i och då kan man behöva låna till renovering för att få råd med material, snickare och mer. Pengar till renovering kan man få från vanliga banker såväl som från kreditgivare som ger snabblån. Om det rör sig om en mindre summa pengar så kan man rentav få lån med betalningsanmärkning från de kreditgivare som jobbar med lite flexiblare kreditupplysningssystem.

Låna till renovering vid nyköp

När man köper ett hus eller lägenhet så kanske man vill renovera innan man flyttar in. Då kan det vara möjligt att ta ett lite större lån för att få pengarna till renoveringen. Om man vill ta ett separat blancolån för renoveringen så kanske banken som man lånar från inte vill ge det. Det här beror en hel del på den relation som man har med banken och givetvis också på hur mycket som man har lånat för sitt boende. Om man vet att ekonomin klarar ett mindre lån till så kan man alltid vända sig till kreditgivare som ger sms lån. På så vis så kan man låna pengar snabbt och utan en massa diskussioner om vad de ska användas till. Bara för att ens bank inte vill ge mer kredit så betyder det inte att man inte kan låna mer pengar men det är klart att man ska lyssna på sin bankman och beakta hur man kommer att klara av att betala tillbaka ett snabblån på kort tid.

renovering

Husets värde

Många gånger så tänker man sig att en renovering innebär att husets värde ökar och därför så ser man renoveringen som en investering. Det här är nog också sant men då man vill låna till renovering så rör det ju sig för det mesta om ett blancolån och då är det inte så att man kommer att kunna använda sig av det där med ett höjt värde som något slags trumfkort för bättre villkor. Man kan heller inte räkna med att man får hela kostnaden för renoveringen tillbaka när man säljer bostaden. Husets värde kommer ju att påverkas av så många andra saker som aktuell bostadsmarknad och mer.

Säkra lån

Snabblånen som fungerar som snabba privatlån kan fungera perfekt då det rör sig om en mindre summa för renoveringen men de kan också komma med en säkerhetsrisk. Är det så att man behöver låna pengar direkt och söker ett lån utan UC för att man inte vill att en massa kreditupplysningar och en betalningsanmärkning ska synas så kan det vara ett varningstecken om att man inte bör låna. Om det däremot är så att man har god ekonomi men plågas av en betalningsanmärkning som man av misstag drog på sig för över ett år sedan så kan lån med betalningsanmärkning vara en lösning. Då kan man låna till renovering för att snabbt betala tillbaka och sedan njuta av en mycket bättre hemmiljö.