Hur stort lån behöver du för att undvika likvidation?

Då du funderar på likvidation eller lån så kan du undra hur mycket du ska låna för att rädda din verksamhet. Ibland kan lån vara en lösning då det krävs en investering för att få igång det hela igen. Men ibland är detta ett mycket dåligt beslut då det bara leder till större skulder.

Likvidation eller lån, är det ens en fråga?

Innan du beaktar storlek på lån för att undvika en likvidation bör du tänka på om detta ens är en bra lösning. Idag går det att få lån till företag även om det inte går så bra just nu. Men det betyder ju inte att detta är smart för alla.

Du bör rådgöra med en expert för att fatta rätt beslut. Vad medveten om vad lånet kommer att kosta dig samt vad som kommer att krävas för att det ska löna sig. Ibland kan det vara värt med en större skuld men då gäller det förstås att den leder till att verksamheten börjar gå på plus igen.

hogtryckstvatt

Börja med att se över företagets ekonomi

Innan du bestämmer en storlek på lånet som ska rädda verksamheten från likvidation så måste du utföra en noggrann analys av nuvarande skick. Vi kan kalla det för företagets nuvarande ekonomiska hälsa.

Det här betyder att du ska analysera och se på bolagets:

  • Balans – se på tillgångar och skulder för att få fram nettoförmögenhet.
  • Resultat – se på intäkter och kostnader för att komma fram till trender och var du kan förbättra.
  • Kassaflöde – se på hur kassaflödet fungerar för att ta hand om kortsiktiga kostnader.

På så vis kan du upptäcka problemområden och sedan se närmre på hur mycket du behöver för att lösa dessa problem.

Ta reda på varför det inte går åt rätt håll

För att du ska kunna ta ett lån i rätt storlek så måste du också förstå varför det går som det gör just nu. Du behöver fastställa de grundläggande orsakerna till att företaget inte går på plus. Det kan till exempel vara rådande marknadsförhållande.

Om ekonomin är svag och du har svår konkurrens är det inte säkert att ett stort lån kommer att hjälpa. Du måste ju vara väl insatt i hur du ska använda pengarna du lånar för att klara av denna utmaning.

Sedan kan det vara klokt att kika lite på hur företaget drivs. Kanske är det så att det fattas en person för att det hela ska få fart. Då blir det ju uppenbart att lånet som ska tas måste täcka lönen för en ny anställd under några månaders tid då ni kan börja ta in fler uppdrag och tjäna mer.

Sist men inte minst så kan det ju vara så att ni behöver nya maskiner. Då är det heller inte så svårt att ta reda på hur stort lånet bör vara. Om det verkligen bara handlar om att kunna förbättra produktionen för att undvika likvidation så är detta inte så svårt.

Men det gäller som sagt att vara fullständigt säker på att detta kommer att lösa problemen med svikande inkomster. Om inte så kan ett lån för att förhindra avveckling inte ses som försvarbart.