Stigande räntor drev företag till likvidation

År 2022 präglades rent ekonomiskt av den höga inflationen som ledde till räntor som steg kraftigt. Detta skedde inte bara i Sverige. I alla västländer så kunde samma trend konstateras. De stigande räntorna satte press på hushåll och även på företag som i vissa fall tvingades till likvidation.

Skuldsatta företag sattes i likvidation

Även om man från Finansinspektionens sida talade om att situationen under 2021 och 2022 på längre sikt skulle kunna leda till finansiell stabilitet så var det uppenbart att den nya räntesituationen var tuff för många. När räntorna blev högre och företag tappade modet vad gäller risker så var likvidation ett val för flera.

Låga räntor hade ju varit en självklarhet så länge och den situationen fick både hushåll och företag att tänka på ett annat sätt. Fler tog risker som inte hade tagits med högre ränta. Bolag tog större företagslån som de hade råd med när räntan var historiskt låg.

Kriget i Ukraina ansågs vara en bov i dramat

Den golabala inflationen skapade oro. Samtidigt var Rysslands krig med Ukraina det stora samtalsämnet år 2022. Detta krig sågs också vara en anledning till att inflationen ökades och tillväxtförutsättningar blev sämre.

För företag var det inte bara problematiken med lån som blev mycket dyrare som ledde till likvidation. Alla finansiella marknader såg under 2022 att värderingar sänktes. Med stora svängningar så blev det ett gott recept på nedläggningar till höger och vänster. Företagen som hade alltför små marginaler för att ta sig genom krisen fick lägga ner verksamheten.

Höga räntor påverkar även konsumtionen

Något som direkt påverkar företagens förmåga att överleva en situation med höjda räntor och svängande marknad är konsumenternas beteende. Under 2022 fanns det stor oro för att konsumenter skulle dra ner på sin konsumtion till följd av dyrare bolån.

Med sjunkande priser för bostäder till följd av höjd ränta så var fastighetssektorn särskilt sårbar för förändringarna. Särskilt de bolag som sedan tidigare hade stora skulder att dras med. Med ökade finansieringskostnader så såg det minst sagt mörkt ut.

restaurangmat

Finansinspektionen gav rådet att höja kontracykliska buffertvärdet

Sommaren 2022 så gick Finansinspektionen ut med rekommendationen att bankerna skulle se till att ha stora kapitalbuffertar. Man pekade på risken för att problemen med företag och hushåll som inte klarade den höjda räntan skulle sprida sig till bankerna såväl som till andra delar av vårt finansiella system.

Planen var att höja det kontracykliska buffertvärdet till normal nivå som är 2 procent under juni 2022. Men räntorna fortsatte ju att öka och företag fick välja likvidation hellre än konkurs. Det var en tid med stor oro på marknaden både i Sverige och internationellt. Riksbankens prognos om att räntorna skulle stiga ännu mer till 2023 var inte direkt goda nyheter och påverkade också hur både företag och hushåll planerade sina lån och investeringar.

Sälja bolag istället för att låna pengar till ett nytt

Oavsett om du just nu driver en verksamhet som inte alls känns så intressant eller om du har ett vilande bolag så kan du sälja bolag istället för att ta ett lån. Det är inte alltid så enkelt att låna till företag och dessutom kan det bli mycket dyrt. Då är det smart att se på möjligheten att sälja aktiebolag för att få loss pengarna till den nya drömmen.

Våga sälja bolag för att byta kurs

Om du har jobbat många år med din verksamhet och inte längre känner samma intresse och driv som i starten kanske du drömmer om att sadla om. Entreprenörer är vana vid att fungera på detta vis. För dem är det en självklarhet att få en verksamhet att snurra på för att sedan sälja och ge sig på nästa projekt.

Om du känner att du skulle vilja göra något nytt kan du sälja bolag för att finansiera ditt nya projekt. Istället för att ta ett lån så investerar du det du har byggt upp i den nya drömmen. Det är klart att det finns risker med detta men kanske är det värt att ta dessa risker för att få syssla med det som du brinner för.

sälja bolag (2)

Sälja vilande bolag är också möjligt

Har du ett vilande bolag med ett aktiekapital som skulle bli en stor hjälp kan det också vara möjligt att sälja bolag för att genomföra snabbavveckling. Då får du genast ut pengarna ur bolaget och därmed behöver du inte fundera på lån då du behöver pengarna för investeringen snabbt.

Det är klart att det inte blir samma summor som om du säljer ett bolag för vidare drift. Det går inte att jämföra. Det här kan vara en möjlighet då du inte behöver mer än den summa du får loss när du avvecklar ett bolag.

Med läkarintyg för alkolås kan du fortsätta betala billånet

Om du har valt att låna till bil för att du måste ha en lite mer avancerad modell i arbetet kan det ju bli väldigt problematiskt att åka dit för rattfylla. I det här läget kan du inte köra bilen och du kan inte jobba för att driva in pengarna och betala av ditt lån. Men om du får läkarintyg för alkolås så kan du fortsätta jobba och köra med ett lås i bilen som bevisar att du inte kör berusad igen.

Läkarintyg alkolås bevisar att du är nykter

Transportstyrelsen kan ge dig möjligheten att få fortsätta köra din bil efter att du åkt dit för rattfylla. Då gäller det att du bevisar att du inte kör berusad igen. Detta görs med läkarkontroller som är sporadiska och regelbundna.

Du kommer att få lämna blod- och urinprov och om allt ser bra ut så får du ditt läkarintyg för alkolås och du kan fortsätta jobba med din bil. Hur många prov du måste ta beror på vad Transportstyrelsen har bestämt i ditt fall.

Alkohol och droger kan testas med blod och urin

När du väl får veta att du med läkarintyg för alkolås kan fortsätta använda din bil på detta vis så kommer du att kunna ta kontakt med en klinik som kan hjälpa dig med detta. Du får ta med dig alla dokument du har fått så att den plan kan göras upp. Kliniken hjälper dig med att ansöka om fortsatt körkort med alkolås i bilen.

Sedan får du med kort varsel veta att du ska komma in för prover. Då kommer man att se om du har alkohol i blodet och det kan också kontrolleras om du har tagit någon drog. Det fungerar inte att dricka stora mängder vatten innan provet för kliniken kollar alltid kreatinin-värdet i urinen för att undersöka detta.

Efter provtagningen så får du svara på frågor och sedan kan kliniken skicka ditt läkarintyg för alkolås till Transportstyrelsen. I och med detta kan du fortsätta köra i jobbet och privat och därmed kan du fortsatt ha inkomsten som krävs för ditt lån.

Det kostar på med alkolås

Något om du bör tänka på innan du sätter dig bakom ratten med alkohol i kroppen är att det inte är gratis med alkolås och läkarintyg för detta. Det här är en möjlighet som du får men den kostar en slant och det kan förstås kännas lite jobbigt.

Samtidigt bör du komma ihåg att det skulle kunna kosta dig mycket mer om du inte kan fortsätta köra din bil. Utan jobb så kan det ju bli så att du måste sälja bilen för att du inte längre har råd med ditt lån för den!

läkarintyg alkolås

Avsluta ab istället för att ta lån

När du behöver ett snabblån för privat bruk eller kanske en mindre investering i det bolag som du har verksamt så kanske du inte behöver låna pengarna. Att låna till företag är ingen självklarhet ens när det rör en mindre summa. Det kanske är möjligt för dig att avsluta ab med snabbavveckling istället för att ta ett lån.

Avsluta ab då det är vilande

Om du har ett vilande bolag så kan du på några dagars tid får ut pengarna ur det. Det är inte så att du själv måste sköta en avveckling som kan ta över ett halvår att bli klar med. Istället så säljer du ab till en bolagsservice som erbjuder att avsluta ab åt dig.

När du har sålt får du ut aktiekapitalet minus den avgift som bolagsservicen tar ut för jobbet. Lån kostar ju också pengar och om du ser på hur snabbt du kan få ut kontanterna på detta sätt kan det rentav vara en bättre affär för dig.

Risker med att ta lån

Oavsett om det rör ett privatlån eller ett företagslån så finns det alltid risker med att låna pengar. Frågan är alltid om det är värt att ta risken. Om du står med en trasig bil eller tvättmaskin så har du kanske inget val. Då får du se på möjligheten att låna snabbt och sedan betala tillbaka när lönen kommer.

På samma sätt finns det ju risker med företagslån. Det kan vara så att pengarna behövs för att en investering ska göras. Det behövs en ny maskin för att utveckla verksamheten eller så kanske du vill sätta in en säljare för att få in fler beställningar.

Investeringen kanske ger goda resultat men det är ju svårt att veta med säkerhet. Därmed är företagslånet alltid en risk. Om det går åt skogen så blir det dyrt. Kanske till och med konkurs.

avsluta ab

Då det finns ett bolag att sälja

Om det finns ett bolag att sälja med ett intakt aktiekapital så kan det ju bli lösningen på problemet att avsluta ab snabbt. Detta förutsatt att bolaget ändå inte ska användas och är redo för avveckling. Det är ju viktigt att förstå att ett ab som likvideras inte kan återuppstå.

Om du tänker att du längre fram vill dra igång verksamhet med bolaget igen så är det inte säkert att det är så vist att avsluta ab. Det beror lite på hur akut behovet av pengarna är. Diskutera saken med någon som har god förståelse för ekonomi innan du fattar ett beslut!

Summering

Det kan vara möjligt att avsluta ab och få ut pengarna på kort tid med snabbavveckling istället för att ta ett lån. Det här innebär att du undviker den risk som alltid kommer med att låna pengar. Samtidigt är det förstås så att det kan kosta lite mer att få ut pengar på detta vis.

Avveckla ab eller ta ett företagslån?

Det kan kännas svårt att fatta ett beslut när det har gått dåligt länge. Olika orsaker har lett till att bolaget inte fungerar som det ska. Då du fortfarande kan undvika en konkurs kan det ju vara klokt att avveckla ab och undvika att hamna på ett ännu större minus. Men ska du avveckla om det finns en möjlighet att vända den negativa trenden?

Avveckla ab innan det är försent

När det är svårt att stoppa en negativ utveckling kan det tyckas vara en självklarhet att det gäller att bromsa. Om du väljer att avveckla ab i tid så kan du ju se till att du inte lämnar skeppet med skulder och ett riktigt dåligt rykte.

En konkurs är allvarligt och något som är väl värt att undvika. Frågan är förstås hur du ska veta om det är försent eller inte. Det gäller ju att förstå när det är dags att kasta in handduken. En del fattar det här beslutet för snabbt. Om du precis har dragit igång din verksamhet så är det inte alls ovanligt att det inte går på plus på en gång.

Se till att analysera och diskutera ditt bolags utveckling med kloka personer. Om du känner att du vill avveckla firman så är det kanske bäst att göra det. Att ta ett företagslån och satsa på nytt kräver riktigt god motivation.

Kan du få ett företagslån?

Nu är det inte säkert att en kreditgivare kommer att bevilja dig ett företagslån för ett sjunkande företagsskepp. Om du har skulder sedan tidigare så är chansen ännu mindre. Det är möjligt att du får lånet om du kan visa att du har en stabil plan för att vända det hela. Men det här är inte enkelt.

Om du kan få lånet privat kan det vara en hjälp. Det finns kreditgivare som kan ställa lägre krav men som ger dig dyrare lån. Det kan också vara en väg att gå. Fast då måste du vara helt säker på att du har en chans att lyckas med din plan.

Investerare är en annan väg att gå

Om du inser att det är en alltför stor risk att ta ett lån för att undvika att avveckla ab så kanske du kan ta kontakt med investerare. Det här är personer som vill vara med och investera i verksamheter som de tror på.

I grund och botten så betyder detta att du bara kan få hjälp med mer kapital på detta vis om det finns investerare som ser en möjlighet med ditt projekt. Det är ju något som kan kännas betryggande.

Tänk bara på att du med en investerare får en till person att dela din verksamhet med. Det kan vara jobbigt om du känner att du fortsatt vill fatta alla beslut själv och driva det hela vidare i enlighet med ditt eget tänkande och tyckande.

avveckla ab (2)

Ska du låna pengar för att starta aktiebolag?

Det är vanligt att ta lån för företag för att komma igång eller driva igenom en ny plan och växa. Men ska du låna pengar för att registrera bolag och starta aktiebolag eller är detta en för stor risk. Idag kostar det inte mer än 25 000 kronor med aktiekapital men det kan ju tänkas att du behöver ett större lån än så för att komma igång.

Vilken typ av lån tar du för att starta aktiebolag?

Ett företagslån kan ha olika storlek och det ges av olika kreditgivare. Idag är det som sagt inte nödvändigt med mer än 25 000 kronor som aktiekapital. Om det bara är detta som du behöver låna pengar till kanske det blir aktuellt med ett snabblån som har goda villkor.

För större lån till företag är snabblånen inte alltid ditt bästa val för att de kan bli mycket dyrare än traditionella bankers erbjudande. Samtidigt är det förstås så att kreditgivare som ger privatlån med högre avgifter också kan ha enklare regler för vem som får lånet.

starta aktiebolag (2)

Risker med att låna pengar till bolaget

Man skulle kunna se det som mindre önskvärt att låna pengar till ett så pass litet aktiekapital. Men om vi förutsätter att din verksamhet därefter faktiskt inte kommer att behöva stora investeringar för att du jobbar hemifrån och snabbt kan börja ta in beställningar så kan det vara en möjlighet.

Det gäller att se på möjligheten att komma igång snabbt och börja betala tillbaka på lånet. Det hela måste gå runt och det är förstås också därför som du inte kan ta lån hur som helst för att starta aktiebolag. Varje kreditgivare kommer att se på dina ekonomiska möjligheter innan du blir beviljad ett lån.

Det är väldigt viktigt att du är medveten om riskerna och att du har en bra affärsplan för ditt projekt. Om du inser att det hela inte är så säkert kanske det inte är rätt tid att starta bolag på detta vis. Det går ju att dra igång utan ab för att uppdatera detta längre fram.

Viktigt med goda villkor

Oavsett hur mycket du vill låna för att starta aktiebolag är det viktigt att du får goda villkor. Ta alltid en titt på hur det ser ut med ränta och avgifter. Det finns bra jämförande tjänster online som du kan använda för att hitta det bästa företagslånet.

Se även på det finstilta och lär dig mer om vad som händer om du inte skulle betala i tid. Det är viktigt att vara medveten om och det särskilt när ditt lån för företaget innebär en större risk för de första månaderna då du fortfarande jobbar med att få det hela att gå runt.

Få läkarintyg för alkohol och droger innan du tar billån!

Om du har hamnat i situationen där Transportstyrelsen kräver läkarintyg för alkohol och droger för att du ska få köra med alkolås är det inte dags för att billån. Du bör först ta hand om din körkortssituation för att säkra dig om att du verkligen kommer att kunna köra bil framöver.

Hur får du läkarintyg för alkohol och droger?

För att få läkarintyg för alkohol och droger måste du vända dig till en klinik som kan genomföra de undersökningar som krävs. Du bör boka en tid och sedan ta med dig de instruktioner du har fått från Transportstyrelsen.

Oroa dig inte för om du inte riktigt förstår vad som krävs. Det kommer kliniken som hjälper dig med läkarintyg för att kunna köra med alkolås att göra. De kan ta en titt på dina papper för att sedan förklara för dig hur många tester du behöver och på vilket vis.

När mötet är klart kommer kliniken att hjälpa dig att ansöka om tillstånd för att få köra bil med alkolås. Därefter kan du följa den plan som ni har lagt upp tillsammans. Förhoppningsvis betyder detta att du inom en snar framtid kan köra bil som vanligt igen.

Vänta med ditt billån

Om du blir av med körkortet i samma veva som du tänkt ta billån och köpa en ny bil kan det vara klokt att vänta lite. Det är inte så att du inte får köpa bil eller ta lån för att du nu måste ha läkarintyg för alkohol och droger. Men det kan ju bli lite komplicerat att flytta på alkolåset.

Få tillbaka ditt körkort först och se sedan på billån och möjliga bilar för att fira att du äntligen har klarat dig igenom din testperiod och återigen kan köra utan ett alkolås på bilen!

 

läkarintyg alkohol och droger

Med P2P lån kanske ni inte behöver sälja aktiebolag

Det är inte alltid helt enkelt att få lån till företag. Särskilt inte om verksamheten inte fungerar som den ska. Men ni behöver ju lånet för att slippa sälja aktiebolag för avveckling. Kanske är det så att ni har insett precis vad som måste göras. Men för att det här ska kunna göras måste det till en investering. Den kanske kan komma från ett alternativt lån.

När banken säger nej kan det faktiskt vara så att ni ändå kan få ett företagslån via det som kallas för P2P lån eller Crowd Lending. Det här är lån som kostar mindre att ta och som kan vara lite flexiblare än de traditionella banklånen. Det hela sker direkt online och är säkert då du väljer solida svenska tjänster.

Sälja aktiebolag eller våga satsa igen

Det kan kännas minst sagt nervöst att välja mellan att sälja aktiebolag för att lägga ner eller att satsa med nya lånade pengar. Det här är ett beslut som måste fattas med logik och inte känslor. Om det är så att det ser ut att gå åt skogen kan det ju bli riktigt problematiskt med nya lån. Då är det ju bättre att sälja bolag och få ut något innan det blir tal om konkurs.

sälja aktiebolag

Vad är P2P lån?

När banken säger nej kan kreditgivare som ordnar med P2P lån säga ja. Det här är en typ av lån som sker via en plattform online. Du behöver inte betala extra för att en bankman ska sköta ditt låneärende då mycket kan ske direkt online.

Plattformen kommer att sätta ihop dig med privatpersoner och företag som vill investera sina pengar i lån till företag som ditt. De kommer att låna ut sina pengar och får räntan som du betalar som tack för hjälpen. Det blir en win-win-situation för alla inblandade.

P2P lån är billigare för dig som tar det då avgifter kan pressas ner när det hela sker direkt online via plattform. Samtidigt jobbar man med säkerhetsåtgärder så att du inte kan få ett lån som kommer att vara alldeles för riskabelt.

Crowd Lending eller kanske Crowd Funding

När man talar om lån till företag på detta vis kallas det ofta för Crowd Lending. Det är privatpersoner och företag som går in med pengarna som ditt bolag behöver låna. Det finns också något som kallas för Crowd Funding och det är inte lån utan pengar som du kan få som en slags välgörenhet eller mot att du ger något tillbaka för besväret.

Det är givetvis inte helt enkelt att få Crowd Funding som inte kommer med krav. Många gånger så handlar det ju om att investerare kan tänka sig att gå in med resurser. Men då vill de också ha något att säga till om vad gäller hur du driver din verksamhet.

Viktigt att investeringen är väl genomtänkt

Oavsett om du försöker undvika att sälja aktiebolag genom att ta ett lån eller få en investerare intresserad är det viktigt att du tänker igenom detta steg. Det som bör vara uppenbart är hur investeringen ska få fart på din verksamhet igen.

Om du inte är säker på att det kan fungera är du långt från redo att välja investering istället för att sälja aktiebolag och avveckla. Det gäller ju att ha en solid plan som du känner att det går att lite på. Ingenting är hundra procent och även en tät plan kan misslyckas.

Men när du har tänkt igenom hur du ska göra är det lättare att acceptera att det inte gick vägen. Du vet att du gjorde det du kunde med pengarna som du lånade eller som en investerare gick in med. I vissa fall är det kanske så att du får acceptera att ett lån inte kommer att lösa problemen. Då kan det vara bäst att kasta in handduken på egen hand innan den slits ur händerna på dig av Kronofogden.

Rådgivning för att sälja bolag

Att sälja bolag kan vara en enkel sak, precis som att ta ett lån kan vara smidigt och lätt. Men samtidigt är det förstås så att det kan finnas mycket att tänka på som du inte ens är medveten om. När du tog ett lån för verksamheten var du noga med att undersöka alla villkor och vad du skulle vara medveten om. Det kan löna sig att tänka på samma sätt när du ska sälja bolaget!

 

sälja bolag (2)

Få tips då du ska sälja bolag

Det är klart att du kan få många tips för att sälja bolag utan att prata direkt med en person som är expert på företagsekonomi. Det går att läsa en hel del online och det här kan vara en bra start. Det du måste komma ihåg är att informationen du hittar när du söker online inte är skräddarsydd för din situation.

Det betyder att det kan finnas aspekter som du inte blir medveten om då du läser närmre om olika sätt att sälja företag på online. Däremot är det förstås så att du kan få en riktlinje och du kanske hittar den bästa rådgivaren då du lär dig mer om ämnet på nätet.

Vanliga rådgivare för företagsförsäljning

Det finns flera yrkesgrupper som har god kunskap om företagshantering och ekonomi. Kanske har du en rådgivare som har hjälpt dig hela vägen från företagslånet till där du är nu. Det är möjligt att det här är en person som har kunskapen som krävs för att guida dig på rätt sätt då du ska sälja bolag.

Advokater är ofta duktiga på att ge tips och råd vad gäller det lagliga omkring företagsförsäljningen. Särskilt advokater som jobbar med inriktning på företag. Du kan även vända dig till banken som du har haft eller har företagslån från. De känner dig sedan tidigare och kanske har du en bankman som du litar på som du kan diskutera mer med.

Företagsmäklare är också en kategori rådgivare som kan vara väl värd att beakta. En företagsmäklare ser ju många olika typer av företagsförsäljningar. Dessutom kan det här vara en person som sätter dig i kontakt med rätt köpare på kort tid.

Vad gäller det ekonomiska är det klokt att ta hjälp från revisorer eller redovisningskonsulter. Här är det ju ganska troligt att du redan nu har kontakt med möjliga rådgivare. Då du har jobbat under flera år med din verksamhet vet du vem du gillar att ta tips från. Det här är en bra start men våga blicka åt andra håll för att få mer information som kan hjälpa dig att sälja bolag på bästa möjliga vis.

Varning för färdiga mallar online

Det är smidigt med mallar och latmaskar som finns online. Det här kan vara något som du drar nytta av men tänk på att det ändå krävs kunskap för att göra på rätt sätt. Om en mall du hittar online inte aktuell kan det leda till problem då du säljer ditt bolag. Det här är en god anledning till att ta hjälpen från en rådgivare som är uppdaterad om vad som gäller just nu.