Behövs det läkarintyg för adoption för adoptionsbidrag?

En adoption är inte billigt. Många får till och med ta lån för att ha råd med processen. Den innebär ju en rad olika utgifter i samband med resor och mer. Ett sätt att få råd med adoption är att ansöka om adoptionsbidrag. Men behöver du ett läkarintyg för adoption för att få detta bidrag?

Du bör ha läkarintyg för adoption

Saken är den att din adoption måste vara godkänd och redo för att du ska kunna få ett adoptionsbidrag. Detta kan enbart ske då du faktiskt står redo att adoptera vilket kräver ett läkarintyg adoption kräver.

Det är alltså inte så att Försäkringskassan kräver detta intyg men om du inte har det så kommer du inte så långt i processen att du kan ansöka om bidrag.

Varför är läkarintyget så viktigt?

Det är numera allt vanligare att länder som har barn för adoption kräver att den som adopterar har ett läkarintyg. Ett läkarintyg för adoption ska bevisa att den blivande föräldern är tillräckligt frisk för att ta hand om ett barn.

Det görs både fysisk och psykisk undersökning. Dessutom kan det vara så att du måste få läkarintyget både från en svensk läkare och från en läkare i det land som du kommer att adoptera från.

Så summan av kardemumman är att du kanske behöver mer än ett läkarintyg för adoption innan du kan ansöka om adoptionsbidrag. Om processen blir långdragen och tar flera år så kanske det blir fler intyg än så tills det blir relevant att börja se på lån och bidrag för att ha råd med adoptionen.

ambulans_pa_vag

Vilka risker finns med att starta bolag med företagslån?

Om du har en fantastisk plan för en ny verksamhet så är det ju trist att inte komma igång på grund av bristande resurser. Idag är det inte ovanligt att starta bolag med ett företagslån och när detta fungerar som tänkt är lånet en fantastisk investering. Men det finns också risker som vi ska kika lite närmre på här.

Starta bolag med lån – Med tanke på skulder

Den allra största risken med att starta bolag med företagslån är givetvis skulden. Om du tar ett lån så måste du betala tillbaka. Till själva summan du lånar tillkommer ränta. Det här innebär att din nya verksamhet startar med en ekonomisk press som kan bli jobbig.

När intäkterna inte är säkra eller inte räcker för att betala igen lånet kan detta bli väldigt problematiskt.

Kassaflödet kanske inte klarar en extra belastning

Om du har ett lån som du måste betala tillbaka kan det anstränga kassaflödet så att det inte blir möjligt med en oväntad utgift eller långsam betalning från en kund. Då kanske du inte klarar av att driva firman som tänkt.

Det kan bli mycket hög ränta

Det är inte alls ovanligt att företagslån kommer med hög ränta. En entreprenör anses vara en högrisk även om affärsplanen verkar tät nog. Med ökad ränta så riskerar du ett lån som blir alldeles för dyrt för att klara av.

Minskad flexibilitet är en risk

När ett lån ska betalas igen så kan det begränsa den finansiella flexibiliteten. Detta är något som an leda till att det blir mycket svårt att expandera. Vi kan säga att potentiell tillväxt hindras. Det går inte att investera i marknadsföring, köpa in mer till lagret eller lägga mer på driftskostnader med pengar som ska gå till ett företagslån.

Risken finns alltså att det inte går att växa som skulle behövas. Då kanske företaget går i stå eller inte blir lika stort som det skulle kunna bli. Så även om det går runt och du till sist betalar tillbaka lånet så kanske du inte tjänar lika mycket på att starta bolag som du skulle kunna göra utan ett lån.

Viktigt att tänka över riskerna

Det är klart att du ska ta ett lån för att starta bolag om detta är din enda möjlighet. Även om det kommer att ta lite längre tid att göra investeringar och växa så är det ju bättre att komma igång hellre än att fortsätta drömma.

Men det gäller att du är väl medveten om risker och att du garderar dig. Om du inte klarar av pressen och inte kan få det hela att gå på minst plus minus noll inom en rimlig tidsperiod är det antagligen bättre att du väntar tills du kan få ihop ett startkapital på annat vis.

vaska_till_objektiv

Stigande räntor drev företag till likvidation

År 2022 präglades rent ekonomiskt av den höga inflationen som ledde till räntor som steg kraftigt. Detta skedde inte bara i Sverige. I alla västländer så kunde samma trend konstateras. De stigande räntorna satte press på hushåll och även på företag som i vissa fall tvingades till likvidation.

Skuldsatta företag sattes i likvidation

Även om man från Finansinspektionens sida talade om att situationen under 2021 och 2022 på längre sikt skulle kunna leda till finansiell stabilitet så var det uppenbart att den nya räntesituationen var tuff för många. När räntorna blev högre och företag tappade modet vad gäller risker så var likvidation ett val för flera.

Låga räntor hade ju varit en självklarhet så länge och den situationen fick både hushåll och företag att tänka på ett annat sätt. Fler tog risker som inte hade tagits med högre ränta. Bolag tog större företagslån som de hade råd med när räntan var historiskt låg.

Kriget i Ukraina ansågs vara en bov i dramat

Den golabala inflationen skapade oro. Samtidigt var Rysslands krig med Ukraina det stora samtalsämnet år 2022. Detta krig sågs också vara en anledning till att inflationen ökades och tillväxtförutsättningar blev sämre.

För företag var det inte bara problematiken med lån som blev mycket dyrare som ledde till likvidation. Alla finansiella marknader såg under 2022 att värderingar sänktes. Med stora svängningar så blev det ett gott recept på nedläggningar till höger och vänster. Företagen som hade alltför små marginaler för att ta sig genom krisen fick lägga ner verksamheten.

Höga räntor påverkar även konsumtionen

Något som direkt påverkar företagens förmåga att överleva en situation med höjda räntor och svängande marknad är konsumenternas beteende. Under 2022 fanns det stor oro för att konsumenter skulle dra ner på sin konsumtion till följd av dyrare bolån.

Med sjunkande priser för bostäder till följd av höjd ränta så var fastighetssektorn särskilt sårbar för förändringarna. Särskilt de bolag som sedan tidigare hade stora skulder att dras med. Med ökade finansieringskostnader så såg det minst sagt mörkt ut.

restaurangmat

Finansinspektionen gav rådet att höja kontracykliska buffertvärdet

Sommaren 2022 så gick Finansinspektionen ut med rekommendationen att bankerna skulle se till att ha stora kapitalbuffertar. Man pekade på risken för att problemen med företag och hushåll som inte klarade den höjda räntan skulle sprida sig till bankerna såväl som till andra delar av vårt finansiella system.

Planen var att höja det kontracykliska buffertvärdet till normal nivå som är 2 procent under juni 2022. Men räntorna fortsatte ju att öka och företag fick välja likvidation hellre än konkurs. Det var en tid med stor oro på marknaden både i Sverige och internationellt. Riksbankens prognos om att räntorna skulle stiga ännu mer till 2023 var inte direkt goda nyheter och påverkade också hur både företag och hushåll planerade sina lån och investeringar.

Sälja bolag istället för att låna pengar till ett nytt

Oavsett om du just nu driver en verksamhet som inte alls känns så intressant eller om du har ett vilande bolag så kan du sälja bolag istället för att ta ett lån. Det är inte alltid så enkelt att låna till företag och dessutom kan det bli mycket dyrt. Då är det smart att se på möjligheten att sälja aktiebolag för att få loss pengarna till den nya drömmen.

Våga sälja bolag för att byta kurs

Om du har jobbat många år med din verksamhet och inte längre känner samma intresse och driv som i starten kanske du drömmer om att sadla om. Entreprenörer är vana vid att fungera på detta vis. För dem är det en självklarhet att få en verksamhet att snurra på för att sedan sälja och ge sig på nästa projekt.

Om du känner att du skulle vilja göra något nytt kan du sälja bolag för att finansiera ditt nya projekt. Istället för att ta ett lån så investerar du det du har byggt upp i den nya drömmen. Det är klart att det finns risker med detta men kanske är det värt att ta dessa risker för att få syssla med det som du brinner för.

sälja bolag (2)

Sälja vilande bolag är också möjligt

Har du ett vilande bolag med ett aktiekapital som skulle bli en stor hjälp kan det också vara möjligt att sälja bolag för att genomföra snabbavveckling. Då får du genast ut pengarna ur bolaget och därmed behöver du inte fundera på lån då du behöver pengarna för investeringen snabbt.

Det är klart att det inte blir samma summor som om du säljer ett bolag för vidare drift. Det går inte att jämföra. Det här kan vara en möjlighet då du inte behöver mer än den summa du får loss när du avvecklar ett bolag.

Med läkarintyg för alkolås kan du fortsätta betala billånet

Om du har valt att låna till bil för att du måste ha en lite mer avancerad modell i arbetet kan det ju bli väldigt problematiskt att åka dit för rattfylla. I det här läget kan du inte köra bilen och du kan inte jobba för att driva in pengarna och betala av ditt lån. Men om du får läkarintyg för alkolås så kan du fortsätta jobba och köra med ett lås i bilen som bevisar att du inte kör berusad igen.

Läkarintyg alkolås bevisar att du är nykter

Transportstyrelsen kan ge dig möjligheten att få fortsätta köra din bil efter att du åkt dit för rattfylla. Då gäller det att du bevisar att du inte kör berusad igen. Detta görs med läkarkontroller som är sporadiska och regelbundna.

Du kommer att få lämna blod- och urinprov och om allt ser bra ut så får du ditt läkarintyg för alkolås och du kan fortsätta jobba med din bil. Hur många prov du måste ta beror på vad Transportstyrelsen har bestämt i ditt fall.

Alkohol och droger kan testas med blod och urin

När du väl får veta att du med läkarintyg för alkolås kan fortsätta använda din bil på detta vis så kommer du att kunna ta kontakt med en klinik som kan hjälpa dig med detta. Du får ta med dig alla dokument du har fått så att den plan kan göras upp. Kliniken hjälper dig med att ansöka om fortsatt körkort med alkolås i bilen.

Sedan får du med kort varsel veta att du ska komma in för prover. Då kommer man att se om du har alkohol i blodet och det kan också kontrolleras om du har tagit någon drog. Det fungerar inte att dricka stora mängder vatten innan provet för kliniken kollar alltid kreatinin-värdet i urinen för att undersöka detta.

Efter provtagningen så får du svara på frågor och sedan kan kliniken skicka ditt läkarintyg för alkolås till Transportstyrelsen. I och med detta kan du fortsätta köra i jobbet och privat och därmed kan du fortsatt ha inkomsten som krävs för ditt lån.

Det kostar på med alkolås

Något om du bör tänka på innan du sätter dig bakom ratten med alkohol i kroppen är att det inte är gratis med alkolås och läkarintyg för detta. Det här är en möjlighet som du får men den kostar en slant och det kan förstås kännas lite jobbigt.

Samtidigt bör du komma ihåg att det skulle kunna kosta dig mycket mer om du inte kan fortsätta köra din bil. Utan jobb så kan det ju bli så att du måste sälja bilen för att du inte längre har råd med ditt lån för den!

läkarintyg alkolås

Avsluta ab istället för att ta lån

När du behöver ett snabblån för privat bruk eller kanske en mindre investering i det bolag som du har verksamt så kanske du inte behöver låna pengarna. Att låna till företag är ingen självklarhet ens när det rör en mindre summa. Det kanske är möjligt för dig att avsluta ab med snabbavveckling istället för att ta ett lån.

Avsluta ab då det är vilande

Om du har ett vilande bolag så kan du på några dagars tid får ut pengarna ur det. Det är inte så att du själv måste sköta en avveckling som kan ta över ett halvår att bli klar med. Istället så säljer du ab till en bolagsservice som erbjuder att avsluta ab åt dig.

När du har sålt får du ut aktiekapitalet minus den avgift som bolagsservicen tar ut för jobbet. Lån kostar ju också pengar och om du ser på hur snabbt du kan få ut kontanterna på detta sätt kan det rentav vara en bättre affär för dig.

Risker med att ta lån

Oavsett om det rör ett privatlån eller ett företagslån så finns det alltid risker med att låna pengar. Frågan är alltid om det är värt att ta risken. Om du står med en trasig bil eller tvättmaskin så har du kanske inget val. Då får du se på möjligheten att låna snabbt och sedan betala tillbaka när lönen kommer.

På samma sätt finns det ju risker med företagslån. Det kan vara så att pengarna behövs för att en investering ska göras. Det behövs en ny maskin för att utveckla verksamheten eller så kanske du vill sätta in en säljare för att få in fler beställningar.

Investeringen kanske ger goda resultat men det är ju svårt att veta med säkerhet. Därmed är företagslånet alltid en risk. Om det går åt skogen så blir det dyrt. Kanske till och med konkurs.

avsluta ab

Då det finns ett bolag att sälja

Om det finns ett bolag att sälja med ett intakt aktiekapital så kan det ju bli lösningen på problemet att avsluta ab snabbt. Detta förutsatt att bolaget ändå inte ska användas och är redo för avveckling. Det är ju viktigt att förstå att ett ab som likvideras inte kan återuppstå.

Om du tänker att du längre fram vill dra igång verksamhet med bolaget igen så är det inte säkert att det är så vist att avsluta ab. Det beror lite på hur akut behovet av pengarna är. Diskutera saken med någon som har god förståelse för ekonomi innan du fattar ett beslut!

Summering

Det kan vara möjligt att avsluta ab och få ut pengarna på kort tid med snabbavveckling istället för att ta ett lån. Det här innebär att du undviker den risk som alltid kommer med att låna pengar. Samtidigt är det förstås så att det kan kosta lite mer att få ut pengar på detta vis.

Avveckla ab eller ta ett företagslån?

Det kan kännas svårt att fatta ett beslut när det har gått dåligt länge. Olika orsaker har lett till att bolaget inte fungerar som det ska. Då du fortfarande kan undvika en konkurs kan det ju vara klokt att avveckla ab och undvika att hamna på ett ännu större minus. Men ska du avveckla om det finns en möjlighet att vända den negativa trenden?

Avveckla ab innan det är försent

När det är svårt att stoppa en negativ utveckling kan det tyckas vara en självklarhet att det gäller att bromsa. Om du väljer att avveckla ab i tid så kan du ju se till att du inte lämnar skeppet med skulder och ett riktigt dåligt rykte.

En konkurs är allvarligt och något som är väl värt att undvika. Frågan är förstås hur du ska veta om det är försent eller inte. Det gäller ju att förstå när det är dags att kasta in handduken. En del fattar det här beslutet för snabbt. Om du precis har dragit igång din verksamhet så är det inte alls ovanligt att det inte går på plus på en gång.

Se till att analysera och diskutera ditt bolags utveckling med kloka personer. Om du känner att du vill avveckla firman så är det kanske bäst att göra det. Att ta ett företagslån och satsa på nytt kräver riktigt god motivation.

Kan du få ett företagslån?

Nu är det inte säkert att en kreditgivare kommer att bevilja dig ett företagslån för ett sjunkande företagsskepp. Om du har skulder sedan tidigare så är chansen ännu mindre. Det är möjligt att du får lånet om du kan visa att du har en stabil plan för att vända det hela. Men det här är inte enkelt.

Om du kan få lånet privat kan det vara en hjälp. Det finns kreditgivare som kan ställa lägre krav men som ger dig dyrare lån. Det kan också vara en väg att gå. Fast då måste du vara helt säker på att du har en chans att lyckas med din plan.

Investerare är en annan väg att gå

Om du inser att det är en alltför stor risk att ta ett lån för att undvika att avveckla ab så kanske du kan ta kontakt med investerare. Det här är personer som vill vara med och investera i verksamheter som de tror på.

I grund och botten så betyder detta att du bara kan få hjälp med mer kapital på detta vis om det finns investerare som ser en möjlighet med ditt projekt. Det är ju något som kan kännas betryggande.

Tänk bara på att du med en investerare får en till person att dela din verksamhet med. Det kan vara jobbigt om du känner att du fortsatt vill fatta alla beslut själv och driva det hela vidare i enlighet med ditt eget tänkande och tyckande.

avveckla ab (2)

Ska du låna pengar för att starta aktiebolag?

Det är vanligt att ta lån för företag för att komma igång eller driva igenom en ny plan och växa. Men ska du låna pengar för att registrera bolag och starta aktiebolag eller är detta en för stor risk. Idag kostar det inte mer än 25 000 kronor med aktiekapital men det kan ju tänkas att du behöver ett större lån än så för att komma igång.

Vilken typ av lån tar du för att starta aktiebolag?

Ett företagslån kan ha olika storlek och det ges av olika kreditgivare. Idag är det som sagt inte nödvändigt med mer än 25 000 kronor som aktiekapital. Om det bara är detta som du behöver låna pengar till kanske det blir aktuellt med ett snabblån som har goda villkor.

För större lån till företag är snabblånen inte alltid ditt bästa val för att de kan bli mycket dyrare än traditionella bankers erbjudande. Samtidigt är det förstås så att kreditgivare som ger privatlån med högre avgifter också kan ha enklare regler för vem som får lånet.

starta aktiebolag (2)

Risker med att låna pengar till bolaget

Man skulle kunna se det som mindre önskvärt att låna pengar till ett så pass litet aktiekapital. Men om vi förutsätter att din verksamhet därefter faktiskt inte kommer att behöva stora investeringar för att du jobbar hemifrån och snabbt kan börja ta in beställningar så kan det vara en möjlighet.

Det gäller att se på möjligheten att komma igång snabbt och börja betala tillbaka på lånet. Det hela måste gå runt och det är förstås också därför som du inte kan ta lån hur som helst för att starta aktiebolag. Varje kreditgivare kommer att se på dina ekonomiska möjligheter innan du blir beviljad ett lån.

Det är väldigt viktigt att du är medveten om riskerna och att du har en bra affärsplan för ditt projekt. Om du inser att det hela inte är så säkert kanske det inte är rätt tid att starta bolag på detta vis. Det går ju att dra igång utan ab för att uppdatera detta längre fram.

Viktigt med goda villkor

Oavsett hur mycket du vill låna för att starta aktiebolag är det viktigt att du får goda villkor. Ta alltid en titt på hur det ser ut med ränta och avgifter. Det finns bra jämförande tjänster online som du kan använda för att hitta det bästa företagslånet.

Se även på det finstilta och lär dig mer om vad som händer om du inte skulle betala i tid. Det är viktigt att vara medveten om och det särskilt när ditt lån för företaget innebär en större risk för de första månaderna då du fortfarande jobbar med att få det hela att gå runt.