Låna till lägenhet

När räntan är rekordlåg så är det många som bestämmer sig för att låna pengar men det är förstås inte så enkelt att man kan ta hur stora summor som helst i lån för att göra en vinstaffär. Om man vill låna till lägenhet så ska man säkra sig om att man kommer att kunna betala tillbaka det även om räntan går upp. Framförhållning är ett nyckelord då det handlar om pengar och kredit, och det oavsett om man köper ny inredning till vardagsrummet eller om man tar lån för att få en egen bostad. När det är så att man vet att man kommer att få in pengar inom en kortare tidsperiod så kan det vara något som gör att man vågar ta en större risk och kanske låna pengar snabbt till kontantinsatsen med ett snabblån, men då ska man verkligen vara helt säker på att pengarna kommer att komma in. I och med att en lägenhet för det mesta kräver en rätt rejäl summa pengar så är det viktigt att man tänker igenom lånet och noga jämför olika kreditgivare för att få de bästa villkoren.

Låna till lägenhet från bank

För många så är det naturligt att vända sig till den bank som man redan är kund i för att få ett erbjudanden om att låna till lägenhet. När man träffar sin banktjänsteman så blir man kanske besviken då man inte får så bra villkor som man hade hoppats på. Det är inte alltid så att villkoren blir bättre ju längre man har varit kund, och trots att du aldrig haft några problem med din ekonomi och tidigare visat att du är noga med varje avbetalning i tid så kanske du inte får ett topplån. Det här är en sur upplevelse men inget att bli nedstämd av. Sverige har gott om banker och kreditgivare som tävlar om att få nya kunder och du kan alltid kontakta dessa för att få offerter. Ibland kan det till och med vara så att det faktum att man visar att man kollar med andra långivare leder till att banken anstränger sig om att ge lite bättre villkor.

lånatillägenhet

Lån till kontantinsatsen

Du har säkert hört talas om sms lån som är mycket snabba lån som man kan få via sin telefon eller Internet. Det här kan vara lån utan UC vilket innebär att din låneförfrågan och kreditupplysning inte registreras av Upplysningscentralen. Ibland så kan det också vara så att man kan få lån med betalningsanmärkning men det är knappast något som blir aktuellt då du vill låna till lägenhet eftersom man inte kan få större lån om man har en betalningsanmärkning registrerad hos UC. Generellt sett så är det inte rekommenderat att låna 100 % av köpeskillingen om man inte kan få lån från familj utan ränta. Det finns förstås undantag som då man vet att man kommer att få en större summa pengar via ett arv men inte kan vänta på dessa. Om man ska låna till handpenning så ska man vara väl medveten om vad det här kommer att kosta och hur man får råd med lånet.

Ett riktigt bra lån

Oavsett om man tar sitt bolån från en bank eller från en annan form av kreditgivare så är det viktigt att man får ett bra lån. Men vad är ett bra lån? Kortfattat så kan man säga att det är ett lån som man har råd med och som ger önskvärd flexibilitet så att man kan förändra villkor vad gäller fast och rörlig ränta. För att få bra villkor så måste man vara duktig på att förhandla och för att kunna förhandla så måste man förstås veta vad man kan förhandla om. Innan du börjar se på olika bostadslån så bör du alltså gå igenom viktiga punkter som:

  • Ränta
  • Avbetalningar
  • Avgifter
  • Möjlighet till snabbare avbetalning
  • Vad som händer vid försenade inbetalningar

Och kom ihåg att ett riktigt bra lån ska vara bra på lång sikt och inte något som sätter en i klistret om ens ekonomi eller det allmänna ränteläget plötsligt förändras. Man kan vara ivrig och uppleva att allt kommer att fungera då man vill låna till lägenhet, men det lönar sig alltid att noga analysera precis hur man ska klara av att betala tillbaka lånet under olika förutsättningar.