Vilka risker finns med att starta bolag med företagslån?

Om du har en fantastisk plan för en ny verksamhet så är det ju trist att inte komma igång på grund av bristande resurser. Idag är det inte ovanligt att starta bolag med ett företagslån och när detta fungerar som tänkt är lånet en fantastisk investering. Men det finns också risker som vi ska kika lite närmre på här.

Starta bolag med lån – Med tanke på skulder

Den allra största risken med att starta bolag med företagslån är givetvis skulden. Om du tar ett lån så måste du betala tillbaka. Till själva summan du lånar tillkommer ränta. Det här innebär att din nya verksamhet startar med en ekonomisk press som kan bli jobbig.

När intäkterna inte är säkra eller inte räcker för att betala igen lånet kan detta bli väldigt problematiskt.

Kassaflödet kanske inte klarar en extra belastning

Om du har ett lån som du måste betala tillbaka kan det anstränga kassaflödet så att det inte blir möjligt med en oväntad utgift eller långsam betalning från en kund. Då kanske du inte klarar av att driva firman som tänkt.

Det kan bli mycket hög ränta

Det är inte alls ovanligt att företagslån kommer med hög ränta. En entreprenör anses vara en högrisk även om affärsplanen verkar tät nog. Med ökad ränta så riskerar du ett lån som blir alldeles för dyrt för att klara av.

Minskad flexibilitet är en risk

När ett lån ska betalas igen så kan det begränsa den finansiella flexibiliteten. Detta är något som an leda till att det blir mycket svårt att expandera. Vi kan säga att potentiell tillväxt hindras. Det går inte att investera i marknadsföring, köpa in mer till lagret eller lägga mer på driftskostnader med pengar som ska gå till ett företagslån.

Risken finns alltså att det inte går att växa som skulle behövas. Då kanske företaget går i stå eller inte blir lika stort som det skulle kunna bli. Så även om det går runt och du till sist betalar tillbaka lånet så kanske du inte tjänar lika mycket på att starta bolag som du skulle kunna göra utan ett lån.

Viktigt att tänka över riskerna

Det är klart att du ska ta ett lån för att starta bolag om detta är din enda möjlighet. Även om det kommer att ta lite längre tid att göra investeringar och växa så är det ju bättre att komma igång hellre än att fortsätta drömma.

Men det gäller att du är väl medveten om risker och att du garderar dig. Om du inte klarar av pressen och inte kan få det hela att gå på minst plus minus noll inom en rimlig tidsperiod är det antagligen bättre att du väntar tills du kan få ihop ett startkapital på annat vis.

vaska_till_objektiv