Kolla om du får läkarintyg för taxikörkort innan du tar lån!

Ett taxikörkort kan vara en klok investering. Även om det tillfälligt kan bli så att färre reser, som vi såg under pandemin 2020, återkommer behovet av privattransporter. Det spelar ingen roll om man har bil eller inte. Förr eller senare behövs det en taxi så det här är en sektor som erbjuder gott om jobb.

Men för att få köra taxi måste du först och främst ordna med ett läkarintyg för taxikörkort. Det kan vara klokt att ta tag i detta innan du börjar se på möjliga lån för att finansiera din utbildning.

läkarintyg taxikörkort

Varför måste du ha läkarintyg för taxikörkort?

För att överhuvudtaget bli aktuell för ett taxikörkort måste du genomgå en läkarundersökning. Det här är egentligen ganska självklart. Betänk att du som taxichaufför varje dag kommer att köra olika personer i din taxibil. Det är ju ett stort ansvar.

Läkarkontrollen kommer därför att se på viktiga bitar som rör din hälsa som:

  • Din syn
  • Din hjärt- och lunghälsa
  • Din allmänhälsa
  • Din medicinska historia

Om det skulle visa sig att du på något sätt lider av en sjukdom som kan göra dig farlig i yrket som taxichaufför kan du inte få ett intyg för att jobba på detta vis.

Läkarundersökningen ska också kontrollera om du har problem med droger och alkohol. Det här är mycket viktigt. Om du får ett läkarintyg för taxikörkort betyder det att man har kommit fram till att du inte har den här typen av problem.

Alkohol- och drogproblem är ju sådant som verkligen kan innebära en fara för de som kommer att åka i taxin. Det är inget som vi kan acceptera och därför är det mycket bra att det ställs krav om läkarintyg för att du ska få taxikörkort.

När du har genomgått en undersökning och blivit godkänd kommer ditt intyg att skickas direkt till Transportstyrelsen. Därefter kan du få ett körkort för taxi utställt.

Annat som är viktigt att tänka på

Det finns förstås fler krav än läkarintyg för att få taxikörkort. Du ska till exempel ha haft B-körkort i minst två års tid. Eller så ska du ha ett D-körkort. Det här måste du tänka på när du börjar planera för att ta lån för ditt taxikörkort.

Ta bara lån när du är säker

Även om du inte behöver låna särskilt stora pengar för att finansiera ditt taxikörkort ska du vara helt säker på att det här är bra för dig. Betänk de krav som finns och se till att du har rätt typ av körkort samt att du med största sannolikhet kommer att få ett läkarintyg för taxikörkort.

Om du misstänker att du kan ha problem som gör att du inte får ett läkarintyg eller vet att ditt B-körkort inte är två år gammalt är det bäst att vänta lite med lån. Se till att du har rätt förutsättningar och se sedan på lånen som har de bästa villkoren.