Sälja aktiebolag för en större summa

Det har blivit dags att sälja bolag och du vet att det kan finnas flera intressenter. Det finns en hel del att tänka på då du ska sälja aktiebolag och en av dessa är vinsten. Då det finns stora lån finns det förstås en önskan om att få mycket för bolaget för att täcka dessa. Vad kan du göra?

Sälja aktiebolag för mer

Nu är det inte så enkelt att du kan sätta vilket pris som helst. Du kan räkna ut hur mycket du behöver för att bli av med lånen och få något över. Samtidigt är det förstås så att bolaget har ett visst värde och det sätts i enlighet med flera parametrar.

Saker som kommer att påverka det pris du kan sätta på bolaget är:

  • Omsättning – Ett bolag med hög omsättning kostar mer än det som inte har särskilt imponerande omsättning. Dags att snurra igång sälj och utveckling för att få till detta!
  • Resultat – Resultaten är alltid med i en utvärdering av pris för bolag. Goda resultat är viktigt. Du kan få det att se bättre ut genom att minska på utgifter.
  • Avtal med kunder – Avtal med riktigt bra kunder är också plus. Detta särskilt om de sträcker sig över en längre tidsperiod. Om du har usla avtal som kostar företaget en massa pengar är det dags att försöka förhandla om eller göra dig av med dessa.

Jobba för att sälja bolag

Det kan tyckas lite märkligt att lägga krut på ett bolag som du ändå tänker sälja. Men när du inser hur stor skillnad det kan vara mellan priset du kan ta för verksamheten som den ser ut idag och det du kan få med några förändringar vill du göra något åt saken.

Att du har lån för ditt bolag betyder inte att du inte kan sälja. Men det är klart att det finns saker att tänka på när du ska sälja bolag med lån. Om det är en person som redan är delägare som köper är det ett annat läge men det är fortfarande viktigt att ta tag i punkterna nämnda här ovan för att se till att verksamheten utvecklas på rätt sätt.

sälja aktiebolag (2)

Då du vill avveckla ab

Vi ska också nämna tillfället då du inte vill sälja aktiebolag för vidare drift. Det går ju att avveckla ab och få ut pengarna som finns i det. I det här läget kommer saker som omsättning inte att ha någon betydelse. Du får det som blir över.

Här gäller det mer att se på hur du på ett smidigt sätt kan se till att betala skulder och få in räkningar innan allt läggs ner. Det kan vara klokt att förbereda en avveckling av ab på rätt sätt just för att få ut mesta möjliga av det. Många gånger kan det till och med vara att rekommendera att betala för en konsult som är expert på ämnet.