Sälja bolag med lån

När man äger bolag tillsammans med andra så kan det se lite olika ut vad gäller skyldighet till lån som har tagit. Bara för att ni är flera firmatecknare så betyder det inte automatiskt att lån också delas av alla. Det kan ju vara så att du står som borgenär för vissa lån och då undrar du vad som händer med dessa när du vill sälja bolag och lämna verksamheten.

Sälja bolag där det finns lån

När ni en gång drog igång verksamheten så beslutade ni er för att låna till företaget. Kanske var det du som fick vända dig till banken för att bli borgenär för pengarna som skulle täcka en viss maskin eller ett fordon. Efter att ha drivit verksamheten under något år eller två så inser du att det inte håller för din del. Du vill sälja bolag och göra något annat.

Men nu är du en firmatecknare av två och står som borgenär för lån. Hur ska ni gå till väga?

sälja bolag (2)

Vem har ansvaret för bolagets skulder?

Banken ser borgenären som den som har ansvar för skulden. Men förhoppningsvis så har du drivit bolag med en person som är vettig. Kanske kan personen gå med på att ta över ansvaret för skulderna som står på dig. När du vill sälja bolag så ska du försöka komma överens med köparen om att han eller hon också tar på sig dina borgensåtaganden.

Om köparen är din partner som du har jobbat med under längre tid så borde det inte vara några besvär. Kom ihåg att det här ska göras med bankens medgivande. Banken måste skriftligen gå med på att lånen läggs över på den som köper din del av bolaget.