Måste jag sälja ab för att betala lånet?

Du drog igång din verksamhet med ett företagslån. I början så såg det ut att gå hyfsat men så började det hela gå i motsatt riktning. Nu kan du konstatera att det har gått åt skogen. Men det är ännu inte dags för konkurs. Måste du sälja ab för att betala tillbaka lånet?

Sälja ab på rätt sätt

Det kan tyckas trist att du får sälja ab och att du inte kommer att få igen allt som du har lagt på verksamheten. Men om du kan få in pengar som täcker för lånet som du har tagit så är det goda nyheter. Det handlar ju inte bara om vad som är lagligt och inte i Sverige. Du vill knappast svärta ditt rykte med en konkurs och obetalda lån.

saljaab1

Nu gäller det att sälja ab på rätt sätt. Vem vill köpa en verksamhet som inte genererar vinster? Det kan finnas många. De kan ju köpa bolaget till ett bra pris och kanske har de rätt metoder för att vända det hela.

Ett viktigt tips är att se på potentialen. Det blir ditt starkaste argument då du försöker få fram ett bättre pris. Du behöver ju få in ett pris som gör att du kan betala tillbaka på företagslånet som du inte vill sitta kvar med när verksamheten är såld.

Sälj aktiebolag för avveckling

Det finns också möjlighet att avveckla bolag. Det här betyder att bolaget likvideras. Du kan sälja företaget till en bolagsservice som sköter likvidationen. Du får då ut pengarna för det och kan kanske med dessa betala tillbaka på ditt lån.

För att sälja för avveckling så får ditt bolag inte längre vara aktivt. Det kan inte ha intäkter och skulder som är löpande. Hyreskontrakt ska vara uppsagda. Det vilande bolaget är lätt att sälja för avveckling. Men frågan är förstås om pengarna du får för det kommer att täcka lånet som du har.

Ska du försöka satsa vidare med mer lån?

Att öka på lånet kan också vara en möjlighet men det här kan bli farligt. Om du redan nu ser att du inte lyckas med din affärsplan så är frågan om du kommer att göra det med ett större lån. Det kan ju vara så att du har en bra strategi som kräver mer kapital. Men om denna strategi misslyckas så sitter du ännu djupare i klistret.

Vissa risker får man ta som företagare. Det är ju också så man kan ta sig framåt och lyckas. I det här läget så måste du utvärdera. Kanske är det försent att öka på med mer lån och vända trenden. Då kan det vara klokare att sälja ab och betala tillbaka lånet som du har. Ta förlusten och börja sedan om med vetskapen om vad som gick snett första gången.