Behövs det läkarintyg för adoption för adoptionsbidrag?

En adoption är inte billigt. Många får till och med ta lån för att ha råd med processen. Den innebär ju en rad olika utgifter i samband med resor och mer. Ett sätt att få råd med adoption är att ansöka om adoptionsbidrag. Men behöver du ett läkarintyg för adoption för att få detta bidrag?

Du bör ha läkarintyg för adoption

Saken är den att din adoption måste vara godkänd och redo för att du ska kunna få ett adoptionsbidrag. Detta kan enbart ske då du faktiskt står redo att adoptera vilket kräver ett läkarintyg adoption kräver.

Det är alltså inte så att Försäkringskassan kräver detta intyg men om du inte har det så kommer du inte så långt i processen att du kan ansöka om bidrag.

Varför är läkarintyget så viktigt?

Det är numera allt vanligare att länder som har barn för adoption kräver att den som adopterar har ett läkarintyg. Ett läkarintyg för adoption ska bevisa att den blivande föräldern är tillräckligt frisk för att ta hand om ett barn.

Det görs både fysisk och psykisk undersökning. Dessutom kan det vara så att du måste få läkarintyget både från en svensk läkare och från en läkare i det land som du kommer att adoptera från.

Så summan av kardemumman är att du kanske behöver mer än ett läkarintyg för adoption innan du kan ansöka om adoptionsbidrag. Om processen blir långdragen och tar flera år så kanske det blir fler intyg än så tills det blir relevant att börja se på lån och bidrag för att ha råd med adoptionen.

ambulans_pa_vag