Låna till hus

Det är många som drömmer om ett eget hus där man inte delar någon vägg med grannar. För att kunna köpa sitt drömhus så kan man förstås behöva hjälp med ett lån och då är det viktigt att betänka vad lånet kommer att kosta och vilka regler det har. Man kan få låna till hus från alla stora svenska banker, och kanske känns det naturligast att vända sig till den bank som man alltid har använt sig av. Men då man möts av ett lånerbjudande som inte är så bra så kan det kännas surt, det särskilt om det rör sig om en bank som man upplevt som familjens bank och använt sig av i flera generationer. Då man får förslag om ränta och en avbetalningsplan som man inte tycker om så ska man se sig om efter andra alternativ. Då det rör sig om ett mindre lån så kan det till och med bli aktuellt med ett snabblån som förvisso har högre ränta men som man kan få på mycket kort tid och utan en massa onödiga frågor.

lånatillhus

Vem får låna till hus?

Nu är det inte alla som kan få pengar från en kreditgivare för att köpa hus. Man ska klara av återbetalningen av lånet och då krävs det att man har en stabil ekonomi. Långivare gör kreditupplysningar och det betyder att de tar reda på hur man bor, det vill säga vilken typ av bostad, om man har andra lån, och om man har betalningsanmärkningar. Det finns lån med betalningsanmärkning men inte för stora summor. Om det rör sig om ett mindre sms lån så kan det vara så att kreditupplysningen inte går via UC och det kan vara en fördel om man till exempel har försökt köpa på kredit vid flera tillfällen vilket registreras och ser ut som att man har ansökt om en massa olika lån. Är man osäker på om man får låna pengar eller inte så kan man göra ett eget utdrag för att se vad det står i den upplysning som kreditgivare får. Ser man då att där finns en betalningsanmärkning så kan man vara ganska säker på att det inte går att få ett större bolån, inte ens från de kreditgivare som ger snabba lån.

Ett förhandsbesked

Även om man inte har hittat drömhuset så kan det vara klokt att be sin bank om ett förhandsbesked där man kan se hur mycket man får låna. Det här kan man sedan ha med sig då man ser på möjliga hem och ha som bevis för att man kommer att kunna köpa det hus som man till sist blir intresserad av. Det ska inte vara några problem att få den här typen av lånelöfte från en bank men löftet har förstås ett bäst före datum då saker och ting kan förändras varpå man måste ansöka om lån till hus igen.

Hjälp med handpenning

Det finns tillfällen då man kanske har fått ett bra bolån från sin bank men behöver ett snabbt lån för handpenningen och då kan det vara bra att kontakta en långivare som ger snabba lån, så kallade sms lån. Det här är lån som kostar mer i ränta men som är väldigt praktiska då man kanske står mitt uppe i ett husköp och inser att faster Margareta först kommer att kunna bidra med en slant två månader senare. För att få handpenningslån så behöver man också genomgå en kreditupplysning och det bör man inte göra för många gånger i rad, så läs på noga innan du ansöker om lånet så att du vet att du tar det från en bra kreditgivare. Det är ju onödigt att genomgå en kreditupplysning för att sedan inte ta lånet.

Jämföra långivare

Man kan jämföra långivare online. Det finns sajter som ger allmän information och så kan man surfa in på kreditgivarens hemsida där det kan finnas verktyg som gör att man kan skriva in detaljer och få en uppskattning om vad ett lån kommer att kosta. När man tar sig tid till att träffa olika banktjänstemän så kan man också jämföra och komma ihåg att ställa frågor omkring viktiga saker som bunden eller rörlig ränta och vad det kommer att kosta att lösa upp lånet i förtid.